BKS uživo u teatru Boka: Ivana Sajko, Male smrti
Kultura · BKS (Berlinski književni susreti)

BKS uživo u teatru Boka: Ivana Sajko, Male smrti

  • Subota, 25.03.2023, 17:00 - 20:00

  • Ulaz 5,00 €

  • Wollankstraße 112, 13187 Berlin


BKS konačno ugošćava čuvenu hrvatsku autorku i našu berlinsku sugrađanku, Ivanu Sajko, a izgovor nam je ovog puta njen najnoviji roman Male smrti, koji je nedavno izašao i u prevodu na nemački (prevela Alida Bremer). Pridružite nam se na prvom Live-u u ovoj godini! U Theater Boka. 

Kao i uvek, od donacija na ulazu i prodaje knjiga skupljamo honorar za autorku. Ulaz €5.

***

Male smrti roman je o odlascima, o djetinjstvu, o kraju ljubavi i o izgubljenoj ideji boljeg mjesta na koje je moguće uteći. Svako je poglavlje jedna dugačka rečenica koja se premješta iz prošlosti u sadašnjost, iz kože uplašenog dječaka u odijelo već odraslog čovjeka, iz jednoga na drugi kraj Europe, prateći sudbu glavnoga junaka koji se iz nekoga primorskoga grada na Jadranu vlakom uputio u Berlin, da bi tamo, možda prekasno, započeo iznova. No prije no što se iskrca na posljednjoj stranici, mora se suočiti sa svojom prošlošću i vlastitom ulogom stranca.
Ivana Sajko romanom Male smrti stilski brižno, precizno i jezgrovito ispisuje portret jednoga vremena i intelektualca na razmeđu. Čovjeka koji je, putujući na izmišljeni, bolji Zapad, svjestan da je tamo jednako kao i u mjestu iz kojega je krenuo, jer vrijeme u kojem živimo mora iznova sagraditi sve svoje temelje – moralne, ideološke, međuljudske...

“Pisati krećem u vlaku, na putu iz točke A prema točki B, iz onog malog primorskog mjesta prema Berlinu, zurim kroz prozor u ostatke grada, u nedovršene kuće u predgrađu, u skladišta industrijske zone i kržljava stabla uz rijeku po čijim granama, poput šišmiša, vise potrgane plastične vrećice, teško mi je biti u ovom kupeu, teško mi je biti u ovoj koži, u ulozi putnika, zaboravio sam kako se putuje, kako se prepušta na milost i nemilost pruzi, na koji se način oprašta, koliko dugo čovjek zapravo stoji okrenut unazad i gleda u točku A koja ubrzano nestaje, koliko dugo zatim samo stoji stoji stoji stoji i gleda u ništa, dođe li mu da zaplače?, otvaram notes, ali nemam odgovor, pišem...”

***

Ivana Sajko (Zagreb, 1975.) spisateljica je i kazališna autorica. Njezina su dramska i prozna djela prevedena na više jezika te igrana na pozornicama diljem svijeta, često propitujući konvencije odnosa teksta i izvedbe. Četverostruka je dobitnica nagrade za dramu Marin Držić. Dobila je i nagradu za prozno djelo Ivan Goran Kovačić, nositeljica je Ordena viteza za književnost i umjetnost Republike Francuske, a s prevoditeljicom Alidom Bremer primila je prestižnu njemačku nagradu za književnost koju dodjeljuje Haus der Kulturen der Welt u Berlinu.
Do sada je objavila zbirke dramskih tekstova Smaknuta lica (2001.), Žena-bomba (2004.) i Trilogija o neposluhu (2012.), romane Rio bar (2005.), Povijest moje obitelji od 1941 do 1991, i nakon (2009.), Ljubavni roman (2015.) i Male smrti (2021.) te teorijsku knjigu Prema ludilu (i revoluciji): čitanje (2006.). U suradnji s kompozitorom Davidom Simonsom izdala je CD Misa za predizbornu šutnju (2004.).
Sa sinom Yvesom živi u Berlinu.

Kontaktiraj organizatora događaja "BKS uživo u teatru Boka: Ivana Sajko, Male smrti"