Predstava "ŽANKA"
Kultura · SKForum

Predstava "ŽANKA"

  • Nedelja, 05.03.2023, 17:30 - 20:00

  • Maksimalan kapacitet je 50

  • Ulaz 24,00 €

    Potrebna rezervacija
  • Theresianumgasse 18, 1040 Wien


Predstava „Žanka“, u režiji Milice Kralj i sa Jelicom Sretenović u naslovnoj ulozi, odaje počast jednoj od naših najvećih glumica - Žanki Stokić, glumici koja je čitavo svoje biće posvetila humanoj misiji teatra. Žanka se kao ljubimica publike pamti po svojim čuvenim pozorišnim ostvarenjima, ali i po životnoj priči obeleženoj tragičnim nerazumevanjem vlasti koja se u Srbiji ustoličila 1944. godine.

Žankin slučaj potvrđuje činjenicu da je "samo umetnik bezopasan po društvo" razumljiv i pogodan vlastima, ali i negira mogućnost jednostavnog odgovora na večito pitanje - smeju li umetnici da zabavljaju narod u teškim vremenima, imaju li uopšte pravo na igru. Žanka igra da bi živela jer igra jeste pitanje života za glumca.

Živana Žanka Stokić, velika Žanka, postala je s jedne strane simbol blistavog dara i posvećenosti umetnosti glume, a sa druge simbol stradanja umetnika na političkoj i istorijskoj vetrometini.

"Mogu događaji menjati režime, mogu se krize zavitlavati i obarati kabinete; Vas se kriza ne može dotaći, Vi ostajete ministarka, jedina ministarka, uvek ministarka", napisao je Branislav Nušić glumici Žanki Stokić povodom jubilarne 100. predstave "Gospođa ministarka". Žanka nije samo bila je diva, već i nada hiljada gledalaca toga vremena.

Karte po ceni 24€ i 29€ možete kupiti na blagajni teatra Akzent.
Ili na linku

Telefon blagajne: 01/501 65-13306

Dobro došli!


 

Kontaktiraj organizatora događaja "Predstava "ŽANKA""